Wat is honing en waar komt het vandaan

De bijen vliegen naar de planten (bloemen) om daar nectar te halen. Planten scheiden nectar af uit hun nectariën om insecten te lokken voor bestuiving en verdediging. De bijen zuigen de nectar op, voegen er enzymen aan toe en vervoeren het in hun honingmaag naar de kast.

Nectar heeft een hoog watergehalte (60-80%) en zal daarom snel bederven. De bijen verwijderen het vocht en slaan de honing vervolgens op in de honingraten en dekken het af met een dekseltje van bijenwas. Honing is voor de bijen de energievoorraad voor de winter.

 

Oogst

De honing in de honingraten kan geoogst worden door de wasdekseltjes te verwijderen en dan de raten in een honingslinger te zetten zodat de honing uit de raten geslingerd kan worden. Vervolgens zeef je de honing om laatste wasdeeltjes te verwijderen. Na goed roeren een aantal dagen laten staan en de ontstane schuimlaag verwijderen. Deze schuimlaag bestaat uit laatste kleine deeltjes bijenwas en eiwitten en kan gewoon gegeten worden. Vervolgens kan de honing in potten gedaan worden.

een raat met honing
een deel van de cellen is ontdaan van het deksel en de honing is zichtbaar

Een raam zo uit de bijenkast

De eerste zegeltjes zijn verwijderd en de
honing is zichtbaar in de raat

Ingvild doet een raat is  de slinger
een blik in de volle slinger

Het raam gaat de slinger in

We kunnen draaien om de honing uit
de raat te slingeren

de honing loopt door een zeef
een potje wordt gevuld met honing

De verse honing gaat door een zeef om er wat
stukjes bijenwas uit te filteren

En tot slot worden de potjes gevuld

Het product honing en haar eigenschappen

Honing bestaat voor het grootste gedeelte uit suikers (ong. 77%), voornamelijk glucose en fructose, en water (ong.18%). Verder bestaat honing uit: zuren, mineralen, eiwitten (stuifmeel), enzymen, smaak- en geurstoffen. De smaak en kleur van de honing wordt bepaald door de bloemen waar de bijen de nectar hebben gehaald. De smaak- en geurstoffen uit de nectar worden bij het maken van honing behouden. Hoe donkerder de honing is des te meer mineralen deze bevat.

 

Volgens de warenwet is honing maximaal 2 jaar houdbaar met een maximaal vochtpercentage van 20% (23% voor heide honing). Honing kan het best bij kamertemperatuur en in het donker bewaard worden.


Honing bevat het enzym glucoseoxidase. Door dit enzym wordt glucose met zuurstof omgezet in waterstofperoxide, hetgeen de antibacteriële eigenschappen van honing verklaart.

 

Omdat honing een oververzadigde oplossing is, zal deze altijd kristalliseren. De snelheid van kristallisatie hangt o.a. af van de verhouding glucose/fructose. Hoe meer glucose een honing bevat des te sneller deze kristalliseert. Als honing is gekristalliseerd kan deze weer vloeibaar gemaakt worden door deze au bain- marie te verwarmen tot maximaal 40  °C. Bij hogere temperaturen zullen de enzymen in honing stuk gaan en gaat de kwaliteit achteruit. Dit gebeurt ook wanneer honing in de magnetron verwarmd wordt.

 

Honing van de imker

Heeft u interesse in streekhoning van de imker, kijk dan bij onze producten

Maak jouw eigen website met JouwWeb