Wat is bijenwas en waar komt het vandaan

In het achterlijf van bijen zitten wasklieren die wasplaatjes kunnen voortbrengen. De achterste poten van de bij zorgen voor het vervoer van het wasplaatje naar de kaken in de bek. Daar wordt het gekauwd en met speeksel vermengd. Met deze was bouwen de bijen met elkaar de raten.

bijen bouwen raat aan de deksen van de kast
een raampke met vers door de bijen gebouwde raat

Oogst

Zuivere bijenwas wordt verkregen door de oude raten au bain-marie te smelten, te filtreren en af te laten afkoelen.

 

Het product bijenwas en haar eigenschappen

Bijenwas is een zeer stabiele substantie. Eeuwen houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Bijenwas bestaat uit esters met lange ketens die gevormd zijn uit een vetalcohol en een vetzuur. Het smeltpunt van zuivere bijenwas ligt tussen de 64 °C en 65 °C. Bij 120 °C verliest het zijn eigenschappen. Bijenwas heeft een eigen specifieke geur.

 

Van bijenwas kunnen kaarsen, figuren en wasdoeken gemaakt worden. Bijenwas kan ook gebruikt worden als ingrediënt in zalven. Bijenwas beschermt de huid.

 

Imkers maken van bijenwas kunstraat en geven dat weer terug aan de bijen. Met deze kunstraat hebben de bijen alvast een beginnetje waarop ze zelf de bekende 6-hoekige cellen bouwen en er zo weer een hele bijenraat van maken.

 

een blok pure bijenwas na zuiveren

foto: een blok gezuiverde bijenwas

een raampje met kunstraat om terg te geven aan de bijen

foto: kunstraat van eigen bijenwas geven we

weer terug aan de bijen